Mestskí policajti si posvietili na podávanie alkoholu mladistvým

24.11.2009 Prešov

Prešov 24. novembra (TASR) – V súvislosti s dodržiavaním zákazu podávania alkoholických nápojov osobám mladším ako 18 rokov a zdržiavaním sa maloletých v reštauračných zariadeniach po 21. hodine, vykonali ...
Náčelník MP Ján Andrejko dnes TASR informoval, že akcia sa uskutočnila v piatok 20. novembra vo večerných hodinách v dvoch nočných podnikoch v centre mesta, ale aj na verejných priestranstvách v Prešove.
\"Naši príslušníci skontrolovali približne 60 osôb. Z toho v 27 prípadoch išlo o osoby mladistvé, respektíve maloleté. U týchto osôb bola preto vykonaná dychová skúška, ktorá v 21 prípadoch potvrdila požívanie alkoholu, \" konštatoval Andrejko. Dodal, že tieto osoby boli predvedené na útvar mestskej polície, priestupky boli zdokumentované a v rámci objasňovania budú odstúpené na príslušný mestský, prípadne obecný úrad. Porušenie zákona zo strany prevádzkovateľov sa bude riešiť v rámci správneho konania.
Počas kontrolnej akcie v dvoch baroch, policajti po 21. hodine našli dokonca štyroch žiakov základných škôl mladších ako 14 rokov, pričom u troch z nich zistili aj požitie alkoholu. Tých si osobne prišli prevziať rodičia. V jednom prípade museli dokonca policajti privolať rýchlu záchrannú službu, nakoľko na Jarkovej ulici zadržali v značne podguráženom stave 17-ročného mladíka, ktorý nedokázal koordinovať svoje pohyby.
Podľa Andrejka nejde o prvú, ale ani poslednú takúto kontrolu, ktorú prešovská mestská polícia realizovala v súčinnosti s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny v Prešove. Náčelník MP uviedol, že rodičia by mali venovať viac pozornosti svojim deťom a zaujímať sa o to, ako a kde trávia večery. Rovnako by si z výsledkov kontroly mali zobrať ponaučenie aj prevádzkovatelia reštauračných zariadení a zvýšiť kontrolu, nakoľko za porušenie zákona v súvislosti s podávaním alkoholu mladistvým a maloletým osobám, im hrozí pokuta do výšky 6600 eur (200.000 Sk).
 

Vyberte región